Het Franse energieconcern Total en het Chinese staatsbedrijf China National Petroleum hebben de eerste internationale gasdeal gesloten met Iran, na beëindiging van de sancties tegen dat land in januari.

Met de deal is een bedrag van 4,8 miljard dollar (4,3 miljard euro) gemoeid.

Olie- en gasbedrijf Total krijgt een belang van 50,1 procent in het samenwerkingsverband. Het aandeel van China is 30 procent en het Iraanse Petropars krijgt 19,9 procent.

Het gaat om een voorlopig contract. Het uiteindelijke doel van de partijen is om een contract voor de komende twintig jaar te sluiten.

Total zal gaan ontwikkelen in South Pars, het grootste gasveld ter wereld. Het project moet een productiecapaciteit van 1,8 miljard kubieke voet (ruim 548 miljoen kubieke meter) per dag opleveren, meldt het bedrijf in een persbericht. Dat is het equivalent van 370.000 vaten olie.

De kosten voor de eerste fase van het project worden door Total geschat op 2 miljard dollar. De Fransen werkten al aan ontwikkeling van het gasveld, maar moesten daar noodgedwongen mee stoppen toen de sancties tegen Iran vanwege het nucleaire programma van het land werden ingesteld.