De beurzen in Europa zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. Beleggers maakten er een rustige dag van, in afwachting van de uitslag van de presidentsverkiezingen aan de overzijde van de Atlantische Oceaan.

Het gevecht tussen Donald Trump en Hillary Clinton heeft al een aantal dagen grote invloed op de beurshandel, omdat veel beleggers de onvoorspelbare Trump niet zien zitten.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,4 procent hoger op 450,18 punten. De MidKap sloot nagenoeg vlak op 643,66 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,2 tot 0,6 procent.

Shell

Shell was na Altice (plus 1,4 procent) de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak, met een koerswinst van 1,2 procent. Topman Ben van Beurden voorspelde op een analistenbijeenkomst een stevige groei van de vrije kasstroom in de periode tot en met 2021.

Onderaan de AEX stond ArcelorMittal. Het staalconcern verloor 4,3 procent na teleurstellende kwartaalcijfers. Gemalto noteerde verder 0,6 procent hoger. De digitaal beveiliger ziet al in het lopende kwartaal een versnelling van de omzetgroei, zegt topman Philippe Vallee. Eind oktober gaf Gemalto nog een winstwaarschuwing.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven was Heijmans opnieuw de gebeten hond. De bouwer uit Rosmalen, die al bijna een week onder druk staat op de beurs door zorgen over de financiële gezondheid van het bedrijf, verloor 5,3 procent. Metaalbedrijf AMG kreeg er juist 8,4 procent na een adviesverhoging bij ING.

In Londen speelde Marks & Spencer ruim 5 procent aan beurswaarde kwijt. Het winkelconcern sluit winkels in tien markten waar structureel verlies wordt geleden, waaronder Nederland. Branchegenoot AB Foods, het moederbedrijf van Primark, won een kleine 6 procent na kwartaalcijfers.

Deutsche Post

Deutsche Post kreeg er in Frankfurt 1,5 procent bij na sterke kwartaalresultaten. De Franse bank Crédit Agricole werd na het openen van de boeken 5,6 procent meer waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde vlak op 44,89 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en bracht 46,03 dollar op per vat van 159 liter. De euro was met 1,1040 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op maandag.