Autofabrikant Toyota heeft flink last van de relatief dure yen. De omzet en winst van het Japanse bedrijf stonden daardoor de afgelopen maanden onder druk, hoewel minder sterk dan Toyota afgelopen zomer nog vreesde.

De grootste autofabrikant ter wereld rapporteerde dinsdag een omzet van 13,1 biljoen yen (114 miljard euro) over de eerste helft van het gebroken boekjaar. Dat is 7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf verkocht een kleine 4,4 miljoen auto's, dat is wel 2 procent meer dan een jaar eerder.

Toyota zag de nettowinst op jaarbasis met een kwart dalen tot 946 miljard yen. De operationele winst viel met 1,1 biljoen yen zo'n 30 procent lager uit.

Voor het hele boekjaar voorziet Toyota een daling van de operationele winst met 40 procent tot 1,7 biljoen yen. Dat is wel minder erg dan het bedrijf in augustus nog voorspelde.

Behalve valutazorgen speelt een dalende afzet van personenwagens in de Verenigde Staten Toyota parten. Het ontbreekt het bedrijf dit jaar aan nieuwe modellen die de verkopen een impuls kunnen geven.

De zwakkere financiële prestaties weerhouden Toyota er niet van kapitaal terug te sluizen naar de aandeelhouders. Het bedrijf keert eind deze maand een interimdividend uit van in totaal ruim 300 miljard yen.

Daarnaast koopt het in het komende halfjaar voor maximaal 200 miljard yen aan eigen aandelen in.