Staalgigant ArcelorMittal heeft de winst afgelopen kwartaal zien toenemen op een lagere omzet. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde concern profiteerde van verbeterde economische omstandigheden. 

Overcapaciteit in de mondiale staalindustrie blijft een bron van zorg voor het bedrijf.

ArcelorMittal zette een omzet van 14,5 miljard dollar (13,1 miljard euro) in de boeken, 7 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daarentegen ging omhoog, met ruim 40 procent, naar 1,9 miljard dollar. Onder de streep bleef een winst over van 680 miljoen dollar, na een verlies van 711 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2015.

De gang van zaken tot dusver in het vierde kwartaal is minder gunstig, zei topman Lakshmi Mittal. Hoewel de vraag stabiel blijft, zet een onverwachte stijging van de kolenprijs de winstgevendheid onder druk.

's Werelds grootste staalproducent kampt net als zijn concurrenten met de gevolgen van overcapaciteit. Met name Chinese staalbedrijven verkopen hun producten tegen zeer lage prijzen.

De sector zal daar een antwoord op moeten vinden, zei Mittal. ''Maar al met al zijn wij blij met de voortgang die wij dit jaar hebben geboekt.''

ArcelorMittal verscheepte in het derde kwartaal 20,3 miljoen ton staal. Dat is een miljoen ton minder dan een jaar eerder. Ook de productie van ijzererts viel lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf verwacht dat de staalleveringen in het vierde kwartaal op omgeveer hetzelfde niveau uitkomen als in de afgelopen periode.