PostNL beraadt zich op overnamebod Bpost

PostNL beraadt zich op het voorgenomen overnamebod dat zijn Belgische branchegenoot Bpost zondagavond openbaar maakte.

Dat stelt bestuursvoorzitter Herna Verhagen maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

PostNL liet zondagavond al weten dat het bod van Bpost ongevraagd is en dat er sinds de vorige mislukte overnamepoging van Bpost, eind mei, geen contact is geweest tussen de bedrijven.

Verhagen bleef daar maandagochtend bij: ''We bestuderen het bod met onze adviseurs en zullen alle belangen van alle belanghebbenden daarbij zorgvuldig afwegen.''

Verhagen wil evenmin zeggen of het nieuwe aanbod beter is dan wat Bpost eerder dit jaar op tafel legde. Ook over het moment waarop er wel een inhoudelijke reactie kan worden gegeven, wil ze niets kwijt.

Voordelen

Bpost ziet grote voordelen voor alle betrokkenen bij zijn voorgenomen overname van PostNL, zegt bestuursvoorzitter Koen Van Gerven maandag in een toelichting.

"Samen zijn we beter gewapend in de strijd tegen de krimpende postmarkt", aldus de topman van het Belgische bedrijf. "We vullen elkaar aan, met slechts een beperkte overlap. Dat betekent dat er geen significante ontslagen zullen vallen."

Het Belgische bedrijf bestempelt de gewenste overname als een "fusie van gelijken". Daarbij zouden aandeelhouders van PostNL een belang van 21 procent krijgen in het nieuwe fusiebedrijf, dat onder leiding zou komen staan van Van Gerven.

De Belgische overheid, die nu 51 procent van Bpost bezit, zou dan nog voor 40 procent eigenaar zijn van de Belgisch-Nederlandse postcombinatie.

'Stap terug'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertelde aan radiozender BNR niet enthousiast te zijn met het bod van Bpost. Kamp wees op de vooruitgang die PostNL als zelfstandig bedrijf heeft geboekt. Een overname door Bpost zou volgens hem ''een stap terug'' zijn. 

Een besluit over een eventuele overname moet echter door aandeelhouder worden genomen, zei hij verder. De minister ziet er op voorhand niets in om zo'n besluit met wetten en regels tegen te houden.

Sceptisch

FNV is sceptisch over het bod van het Belgische Bpost op PostNL. Volgens de vakbond is het nog allerminst zeker of de voorgenomen fusie, zoals Bpost zegt amper werkgelegenheid kost en zelfs nieuwe banen oplevert.

''Bpost heeft de uitgangspunten voor een fusie met PostNL geformuleerd, maar het moet nog blijken of deze overeind blijven staan'', verklaart FNV-onderhandelaar Ger Deleij.

''In het belang van de Nederlandse werknemers gaan we het proces uiteraard met argusogen volgen. Sowieso willen wij inhoudelijk worden betrokken bij de afspraken die werknemers raken, voordat deze overname in een definitief stadium komt'', aldus de vakbondsman.

Bezorgheid

Ook in België heerst bezorgdheid bij de bonden, onder meer over de garantie de pensioenlasten van huidige en toekomstige werknemers van PostNL te dragen. De socialistische vakbond ACOD Post spreekt van een ''molensteen rond de nek van het Bpost-personeel".

Ook de ''verwatering" van de positie van de Belgische overheid baart hen zorgen. ''Dat is een privatisering en daar zijn wij absoluut geen voorstander van."

Nettoverlies

PostNL maakt verder bekend in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 9 miljoen euro te hebben geleden, onder meer door de inkoop van uitstaande obligaties.

Afgezien van eenmalige posten verbeterde de operationele winst wel met bijna een vijfde naar 27 miljoen euro. De omzet slonk met 1 procent naar 770 miljoen euro.

Postmarkt

De Nederlandse postmarkt kromp vorig kwartaal met 5,9 procent, waarmee de afname in het brievenverkeer in de eerste negen maanden van het jaar uitkwam op 10 procent.

Die afname werd gecompenseerd door de toename van de pakketbezorging met 12 procent, waardoor de omzet van de pakketdivisie met 4 procent steeg. Verder namen de opbrengsten van buitenlandse dochterondernemingen eveneens met 4 procent toe.

Pakketten

PostNL is iets minder optimistisch over de omzetgroei bij pakketten in 2016. Het bedrijf rekent nu op een plus van ongeveer 5 procent. Een jaar geleden ging PostNL nog uit van een toename van rond de 10 procent.

De minder optimistische prognose hangt samen met een afname van de hoeveelheid melkpoeder die wordt vervoerd. De totale omzet van het bedrijf stabiliseert daardoor naar verwachting in 2016. Eerder werd een kleine groei voorzien.

Lees meer over:
Tip de redactie