Het Belgische postbedrijf Bpost wil zijn Nederlandse branchegenoot PostNL overnemen. Het heeft een "vriendelijk voorstel" gedaan om met elkaar te gaan praten, zo bleek zondagavond.

Concreet wil Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, deels in aandelen en deels in contanten. Dat komt neer op een overnamesom van ongeveer 2,5 miljard euro.

Bpost benadrukt dat er alleen een concreet bod zal volgen als de raad van bestuur en de raad van commissarissen akkoord gaan met het voorstel.

"Bpost is volledig overtuigd van de strategische meerwaarde van het samengaan van PostNL en Bpost", aldus een verklaring. De twee bedrijven zouden gezamenlijk "een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België".

Verrast

PostNL liet weten kennis te hebben genomen van het "ongevraagde voorstel", het te bestuderen en af te wegen. Dat doet PostNL met financieel en juridisch adviseurs.

Het postconcern komt maandag met een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal naar buiten. Enkele dagen geleden, toen mogelijke hernieuwde interesse van Bpost in PostNL uitlekte, stelde PostNL "onaangenaam verrast" te zijn en te vertrouwen op de eigen zelfstandige strategie. Het vertrouwen in de eigen strategie werd in de nacht van zondag op maandag herhaald.

In mei liep een poging van Bpost om PostNL over te nemen op niets uit. Het Belgische bedrijf zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel hebben geboden voor PostNL.

Extra banen

Het Belgische bedrijf spreekt zondagavond van mogelijk 3.200 extra voltijdse banen op middellange termijn, "grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België".

Bpost maakt zich verder sterk voor een innovatiecentrum in Nederland, het handhaven van het merk PostNL en het behouden van het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor van het gefuseerde bedrijf zou in Brussel komen te staan.

Overigens zouden de aandeelhouders van PostNL in het fusiebedrijf een belang hebben van 21 procent. Het belang van de Belgische staat in Bpost zou verwateren van de huidige 51 procent naar 40 procent.

49.000 mensen

Bij PostNL werken ruim 49.000 mensen. In 2015 behaalde het bedrijf een omzet van krap 3,5 miljard euro. Bpost maakte in 2013 een beursgang. Het bedrijf had een omzet van 2,4 miljard euro in 2015.

Het aandeel PostNL sloot vrijdag op 4,71 euro.