Het nieuwe plan van Air France moet er onder andere ervoor zorgen dat er weer beweging komt bij het concern.

Het plan moet twee dingen realiseren: het op gang brengen van de sociale dialoog in Frankrijk en het creëren van een manier voor winstgevende groei in Frankrijk, zei KLM-topman Pieter Elbers vrijdag in een toelichting op de plannen van Air France.

Elbers vertelt dat Air France de laatste twee jaar niet in staat is geweest om tot afspraken te komen met de cockpit- en cabinebonden. "Dus is er gezocht naar een manier om weer tot vooruitgang te komen. Nu is er in ieder geval weer een plan. Daarmee is het natuurlijk niet geregeld."

KLM is niet betrokken bij het invullen van details bij dit nieuwe concern. Hij wijst onder andere naar de routes die het nieuwe bedrijf moet gaan vliegen en naar de onderhandelingen met de vakbond. "Dat zijn dingen die in Parijs uitgewerkt moeten worden. Dat is een aangelegenheid van Air France."

Vakbonden 

Het nieuwe concern gaat met tien vliegtuigen langeafstandsvluchten uitvoeren. De piloten zijn afkomstig van Air France, maar tegen andere arbeidsvoorwaarden. Daarover vindt overleg plaats met de vakbonden.

Deze vrijdag diende ook het kort geding van KLM met de vakbonden over werkonderbrekingen van het cabinepersoneel. Dinsdagmiddag wordt de uitspraak verwacht. Elbers wil niet vooruitlopen op de zaken voor het geval KLM het kort geding verliest, maar "we komen nu echt wel op een punt dat de verstoringen groter worden", aldus de topman.

Werkonderbrekingen

Vluchten van KLM worden zeker tot en met maandag niet getroffen door werkonderbrekingen van cabinepersoneel. KLM eiste vrijdag voor de rechter dat de vakbonden hun acties stopzetten en plaatsnemen aan de onderhandelingstafel.

Vakbond VNC schort de acties tot de uitspraak in het kort geding komende dinsdag op. FNV houdt de optie van werkonderbrekingen wel open, al zijn er ''uit praktische overwegingen'' tot en met maandag geen acties. De werkonderbrekingen zijn gericht tegen een alternatieve besparingsmaatregel die KLM heeft doorgevoerd, omdat het nog niet is gelukt afspraken te maken met de bonden.