De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met verlies gesloten. De AEX-index trok de negatieve lijn door die nu al bijna twee weken aanhoudt in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot op 24 oktober voor het laatst met een duidelijke winst. Ook elders in Europa kleurden de koersenborden rood.

De AEX sloot 0,4 procent in de min op 440,51 punten. Daarmee zakte de index weer tot onder het niveau waarop 2015 werd afgesloten. De MidKap daalde 1 procent tot 635,15 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,7 tot 1,5 procent.

DSM, dat een dag eerder hard daalde, was de grootste stijger met een plus van 1,7 procent. Philips steeg 1,1 procent na aankondiging van nieuwe groeidoelen voor de komende jaren. ArcelorMittal bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van ruim 2 procent.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen was Air France-KLM de grootste daler. De luchtvaartcombinatie leverde 6,4 procent in na negatieve uitlatingen van analisten en het nieuws dat concurrent IAG zijn groeiambities voor de komende jaren heeft getemperd.

Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verloor in Londen 3,6 procent aan beurswaarde.

Van Lanschot steeg bij de kleine fondsen aan het Damrak 1 procent. De bank meldde meevallende kwartaalresultaten en een versterkte kapitaalbuffer.

ProSiebenSat.1

In Frankfurt ging mediabedrijf ProSiebenSat.1 ruim 7 procent omlaag na de verrassende bekendmaking van de uitgifte van nieuwe aandelen. Het bedrijf wil 570 miljoen euro ophalen voor overnames.

Commerzbank ging 1,4 omlaag na publicatie van kwartaalresultaten. BMW steeg na een kwartaalupdate 0,3 procent. In Parijs werd cosmeticabedrijf L'Oréal 2,2 procent meer waard dankzij sterke cijfers.

LafargeHolcim 

Cementreus LafargeHolcim werd in Zürich beloond met een stijging van 1,6 procent voor een winststijging in de voorbije maanden. Op de Zwitserse beurs won luxegoederenverkoper Richemont, bekend van Cartier, steeg 5,1 procent na de melding van een stoelendans in de top van het concern.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent op 43,97 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 45,51 dollar. De euro was 1,1122 dollar waard tegenover 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.