De financiële prestaties bij Van Lanschot in het derde kwartaal waren in lijn met die in de eerste jaarhelft. 

Dat liet de Bossche vermogensbeheerder vrijdag weten in een handelsbericht. Omzet- en winstcijfers werden daarin niet vermeld.

''Het derde kwartaal stond in het teken van de aantrekkende economie en verbetering van het sentiment op de kapitaalmarkten'', zei financieel directeur Constant Korthout.

Ondanks de gebruikelijke zomerluwte in de effectenhandel bleven de provisiebaten daardoor stabiel ten opzichte van de voorgaande twee kwartalen. Ook de rentebaten bleven op nagenoeg hetzelfde niveau.

Door de aantrekkende economie verbetert ook de kredietwaardigheid van de zakelijke klanten van Van Lanschot. In combinatie met de geleidelijke afbouw van de zakelijke kredietportefeuille zorgde dat voor een vrijval uit de voorzieningen voor slechte leningen. Bovendien krijgt de afdeling bijzonder beheer, die betalingsproblemen bij klanten afhandelt, het steeds minder druk.

Strategie

Van Lanschot zegt op koers te liggen met zijn strategie voor de jaren tot en met 2020. Het bedrijf concentreert zich op vermogensbeheer, zowel voor hele rijke klanten, als voor mensen met een kleinere portemonnee.

In dat kader werd onlangs de overname aangekondigd van de activiteiten op het gebied van private banking van Staalbankiers. Die wordt naar verwachting rond het einde van dit jaar afgerond.

Het beheerd vermogen dikte in het derde kwartaal met 1,7 miljard euro aan tot 67,9 miljard euro. Dat is met name te danken aan een positief koerseffect, en in mindere mate aan een netto-instroom. Ook de kapitaalbuffer is de afgelopen maanden verder verstevigd, en ligt ruim boven de eigen doelstelling van Van Lanschot.