ommerzbank, de tweede bank van Duitsland, is in het derde kwartaal in de rode cijfers beland. 

Het financiële concern is bezig met een omvangrijke reorganisatie waarbij veel banen verloren zullen gaan en activiteiten afgestoten worden.

Het nettoverlies bedroeg 288 miljoen euro, tegen een winst van 235 miljoen euro een jaar eerder. Eind september werd bekend dat Commerzbank de komende jaren duizenden banen gaat schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren en afscheid te nemen van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten.

De ingreep moet helpen om efficiënter en winstgevender te worden. Destijds meldde Commerzbank al dat een verlies zou worden geleden in het derde kwartaal vanwege grote afschrijvingen.

Frankfurt 

Het verlies viel wel lager uit dan analisten hadden gedacht. Zij rekenden in doorsnee op een min van 475 miljoen euro. Voor heel 2016 verwacht Commerzbank nog wel een nettowinst te behalen. Op operationele basis was in het afgelopen kwartaal sprake van een daling van de winst met 5 procent tot 429 miljoen euro.

Het aandeel Commerzbank is dit jaar hard gedaald op de beurs in Frankfurt, door zorgen over de Duitse bankensector. Topman Martin Zielke van Commerzbank gaf in een toelichting op de kwartaalresultaten aan dat de bank met de nieuwe strategie de winstgevendheid duurzaam zal verbeteren.

In september kwam Commerzbank ook tot een verkoop van zijn hoofdkantoor in Frankfurt aan een dochteronderdeel van Samsung. Er werden geen financiële details naar buiten gebracht over de verkoop van het kantoorgebouw van 259 meter hoog, maar volgens ingewijden zou met de deal meer dan 600 miljoen euro zijn gemoeid. Commerzbank blijft wel als huurder gevestigd in het hoogste gebouw van Duitsland.