De beurzen in New York stonden donderdag met nog een half uur handelen voor de boeg in het rood. Beleggers waren nerveus in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar Donald Trump in de peilingen inloopt. 

Een overwinning van Trump wordt door de meeste kenners als ongunstig gezien. Facebook en Fitbit waren opvallende dalers na de bekendmaking van kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 20.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 17.943 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2090 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent tot 5065 punten.

Beleggers straften Facebook en Fitbit af. Eerstgenoemde stond onder flinke druk door een waarschuwing over de toekomstige prestaties. Dat komt onder meer door hogere uitgaven. Ook zal het groeitempo van de opbrengsten duidelijk afzwakken. Facebook zakte bijna 6 procent.

Fitbit

Fitbit, een verkoper van draagbare 'fitness trackers' kelderde maar liefst 33 procent. De omzetprognoses die de onderneming gaf voor het belangrijke feestdagenseizoen vielen analisten sterk tegen. Ook Wells Fargo (plus 0,2 procent) stond in de belangstelling. De beurstoezichthouder SEC is een onderzoek begonnen naar de malafide verkooppraktijken bij de bank. De zaak heeft al tot een hoge boete geleid voor Wells Fargo.

Qualcomm verloor 0,5 procent. Het chipconcern dat de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors wil overnemen, kreeg met zijn cijfers de handen van beleggers niet op elkaar.

Landbouw

Beleggers op Wall Street verwerkten verder een grote stroom macro-economische cijfers. Zo bleek de arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten, exclusief de landbouwsector, in het derde kwartaal sterker te zijn gestegen dan verwacht.

Dat gold ook voor de fabrieksorders in september. Daarnaast was het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen hoger dan voorzien. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector was in oktober iets minder sterk gegroeid dan een maand eerder.

De euro noteerde 1,1114 dollar, tegen 1,1098 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,3 procent omlaag naar 44,77 dollar. Brent werd 0,9 procent goedkoper op 46,45 dollar per vat.