Het Britse pond sterling ging donderdag in waarde omhoog na de uitspraak van het Britse gerechtshof, de High Court, dat de regering parlementaire goedkeuring nodig heeft om de procedure voor een Brexit in gang te zetten.

Naast de Britse munt zaten ook aandelen van financiële bedrijven en luchtvaartmaatschappijen in de lift. Zo stegen de Britse banken RBS en Barclays flink in waarde op de beurs in Londen.

IAG, het moederconcern van British Airways, won 2 procent, terwijl de prijsvechters Ryanair en easyJet tot 3,2 procent stegen.

Die fondsen gingen in de nasleep van het referendum flink omlaag door zorgen dat een Brexit het vliegverkeer tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa zou kunnen schaden.

Britse bedrijven die profiteren van het zwakkere pond stonden juist lager. Zo verloor drankenconcern Diageo meer dan 2 procent en modehuis Burberry zakte 1,6 procent.

Het pond staat overigens nog altijd wel bijna een vijfde lager dan voor het referendum van eind juni, waarbij de Britse bevolking ervoor koos om de Europese Unie te verlaten.

De Britse regering heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van het gerechtshof en blijft bij haar voornemen om het Brexit-proces eind maart volgend jaar in gang te zetten.