Aandeelhouder PGGM wil matiging beloning NXP-topman

PGGM roept de Eindhovense chipproducent NXP op om de beloning die de topman ontvangt bij de overname door Qualcomm ''aanzienlijk te matigen''. 

Volgens de Nederlandse pensioenbelegger is het beloningspakket dat de 65-jarige Amerikaan Rick Clemmer tegemoet kan zien ''volstrekt onaanvaardbaar''.

Clemmer kan bij elkaar 428 miljoen dollar opstrijken door de deal. Omgerekend gaat het om bijna 386 miljoen euro. PGGM belegt in NXP en heeft voor 20 miljoen euro aandelen van het bedrijf in bezit.

''Als verantwoord belegger van Nederlands pensioengeld vinden wij dergelijke beloningen in onze maatschappelijke verhoudingen niet passend'', verklaarde de uitvoerder van ruim 2,6 miljoen pensioenen van personeel uit de zorgsector donderdag.

''Dat de (bonus)aandelen en optierechten rechtmatig zijn toegekend, maakt de uitkomst van deze beloningsstructuur nog niet rechtvaardig.''

Eerder liet ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich al negatief uit over de som. Hij noemde de beloning van Clemmer dinsdag een ''idioot hoog bedrag" en ''buitenproportioneel''.

NXP wilde geen commentaar geven.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie