ABN Amro ontkent dat de Belastingdienst de bank een naheffing heeft opgelegd van 142 miljoen euro.

Dat laat de bank donderdag weten aan NU.nl

Het Financieele Dagblad (FD) meldde eerder dat de bank het genoemde bedrag is overeengekomen met de Belastingdienst. De zakenkrant baseert zich op interne documenten.

ABN Amro zegt tegen de krant dat de bank inderdaad 142 miljoen euro belasting over de activiteiten van twee besloten vennootschappen moest betalen, maar dat dit geen naheffing genoemd mag worden. "Belastingen betaal je altijd achteraf. Dat mag geen naheffing heten", aldus ABN Amro.

Aansprakelijkheid

De kwestie draait om de aansprakelijkheid van ABN Amro voor twee bedrijven waar de bank eigenaar van is. Het gaat om de besloten vennootschappen Simba Finance en Pumbaa Finance.

Simba en Pumbaa, waarvan de namen zijn afgeleid van de Disney-film The Lion King, beleggen in staatsleningen en hebben respectievelijk 2,1 miljard en 2,2 miljard euro aan vermogen.

De bank heeft in 2015 met de Belastingdienst overlegd over de fiscale behandeling van rentekosten van de twee vennootschappen. ABN Amro vond dat de bank niet belastingplichtig was voor de vennootschappen.

Discussie

Maar de Belastingdienst was het daar niet mee eens. ABN Amro heeft geen bezwaar gemaakt tegen het oordeel van de Belastingdienst.

"Er is geen sprake van een conflict of een correctie. Het stuk dat het FD gebruikt lijkt te hebben voor het artikel geeft alleen het effect weer van de uitkomst van een discussie die ABN Amro zelf met de fiscus is aangegaan", stelt een woordvoerder van ABN Amro. "Er komt dus ook geen naheffing."