Shell en PostNL waren dinsdag opvallende winnaars op de verder negatieve aandelenbeurs in Amsterdam.

Het oliebedrijf overtrof de verwachtingen met zijn kwartaalwinst, terwijl rond de postbezorger weer berichten over interesse uit België de kop opstaken.

De AEX-index eindigde, ondanks een mooie winst van zwaargewicht Shell, met een verlies van 0,6 procent op 449,71 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 655,72 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 1,3 procent.

Shell

Shell stond met een winst van 2,9 procent fier bovenaan de hoofdindex van het Damrak. Het olie- en gasbedrijf boekte afgelopen kwartaal een onverwacht hoge winst, ondanks de aanhoudend lage olieprijs. Daarbij profiteerde Shell onder meer van de overname van het Britse gasbedrijf BG.

Het aandeel PostNL steeg in de MidKap ruim 11 procent, naar 4,78 euro. Het Financieele Dagblad meldde op basis van een ''voorbereidend document'' dat het Belgische Bpost weer werkt aan een bod op zijn Nederlandse branchegenoot.

In mei liep een overnamepoging nog op niks uit. Destijds zou Bpost 5 à 6 euro per aandeel hebben geboden, maar dat bod zou nu met een onbekend bedrag zijn verhoogd.

Unilever

In de AEX noteerde verder alleen Unilever een kleine plus. Gemalto zette de neergang van de afgelopen dagen door en stond met een verlies van bijna 2 procent in de onderste regionen van de lijst van 25 hoofdfondsen.

Onder de kleine bedrijven in Amsterdam was Ordina de grote verliezer. De automatiseerder verloor bijna 16 procent aan beurswaarde na teleurstellende kwartaalcijfers. De producent van elektronische componenten Neways Electronics zakte 7 procent, nadat zijn kwartaalresultaten evenmin in goede aarde waren in gevallen.

BP

De Britse oliereus BP meldde een halvering van zijn winst in het afgelopen kwartaal. Het aandeel BP verloor in Londen 4,5 procent. De beurs in Frankfurt werd onder meer gedrukt door Deutsche Bank, die zonder direct aanwijsbare reden circa 4 procent inleverde.

De olieprijzen zakten verder, na de sterke daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,1 procent omlaag naar 46,35 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 48,12 dollar per vat. De euro was 1,1055 dollar waard, tegen 1,0960 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag