Shell heeft in het derde kwartaal meer winst in de boeken gezet dan een jaar eerder, mede dankzij forse kostenbesparingen. 

De lage olieprijzen blijven evenwel een wissel trekken op het Nederlands-Britse olieconcern, dat gezien de grote onzekerheid terughoudend blijft met investeringen.

Shell rapporteerde dinsdag een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Een jaar eerder kwam het resultaat naar die voor financieel analisten leidende maatstaf uit op 2,4 miljard dollar.

Inclusief eenmalige mee- en tegenvallers bedroeg de winst 1,4 miljard dollar, na een verlies van 6,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Olieprijs

De omzet ging met 10 procent omlaag tot 61,9 miljard dollar. Dat komt doordat de olieprijs in het afgelopen kwartaal gemiddeld lager lag dan een jaar eerder. Het prijsniveau is sinds de zomer van 2014 dramatisch gedaald, al lijkt sinds het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een voorzichtig herstel.

De overname van de Britse gasproducent BG hielp Shell aan hogere productievolumes, en heeft al geleid tot aanzienlijke kostenvoordelen. De samensmelting van de twee ondernemingen is nagenoeg voltooid, zei topman Ben van Beurden in een toelichting.

Hoewel inmiddels vraag en aanbod op de oliemarkt volgens financieel directeur Simon Henry ''grofweg in balans'' zijn, blijft Shell voorzichtig. Bij het maken van plannen voor volgend jaar gaat het uit van een olieprijs rond de 50 dollar per vat, zei de bestuurder in een toelichting. Dat is maar iets hoger dan het huidige prijsniveau.

Om de aanhoudend lage olieprijzen het hoofd te bieden heeft Shell fors gesneden in zijn investeringsbudget en vele duizenden banen geschrapt om kosten te besparen. Dit jaar verwacht het bedrijf rond de 29 miljard dollar te investeren, 18 miljard minder dan in 2014. Voor 2017 wordt een investeringsniveau rond 25 miljard dollar voorzien.