Aan een lange reeks van winstdalingen bij ExxonMobil is ook in het derde kwartaal geen einde gekomen.

De aanhoudende malaise op de oliemarkt vertaalde zich voor de Amerikaanse oliegigant in een daling van het resultaat onder de streep met een kleine 40 procent, tot 2,7 miljard dollar (2,4 miljard euro).

Het was het achtste kwartaal op rij waarin ExxonMobil minder winst boekte dan een jaar eerder. Dat komt doordat de olieprijzen sinds de zomer van 2014 hard zijn gedaald, onder invloed van structurele overproductie en zorgen om de toekomstige vraag.

Aan de sterke neergang lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen, maar overtuigend prijsherstel laat nog altijd op zich wachten.

Omzet

ExxonMobil behaalde in de maanden juli tot en met september een omzet van in totaal 58,7 miljard dollar. Dat is bijna 13 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf investeerde 4,2 miljard dollar in projecten om olie en gas op te sporen en op te pompen. Dat is 45 procent minder dan een jaar eerder.

Branchegenoot Chevron zag de winst op jaarbasis eveneens verder afnemen, met ruim een derde tot 1,3 miljard dollar. De omzet viel met 12 procent terug tot 30,1 miljard dollar. Het was wel de eerste periode dit jaar waarin het bedrijf uit de rode cijfers wist te blijven. In de eerste jaarhelft leidden afschrijvingen tot fikse verliezen.

De resultaten van de twee Amerikaanse oliereuzen overtreffen ruimschoots de verwachtingen van door persbureau Bloomberg gepolste analisten. Beide bedrijven zijn hoofdfonds op de aandelenbeurs in New York.