Chinees staatsconcern PetroChina heeft last van lage olieprijs

Het Chinese staatsoliebedrijf PetroChina heeft afgelopen kwartaal flink last gehad van de aanhoudend lage olieprijs. 

De winst kelderde daardoor met meer dan driekwart tot 1,2 miljard yuan (162 miljoen euro). De omzet daalde met een kleine 4 procent tot omgerekend 55,6 miljard euro, meldde het concern vrijdag.

PetroChina is de grootste producent van ruwe olie en aardgas van China en 's lands op een na grootste producent van geraffineerde producten zoals auto-, vliegtuig- en scheepsbrandstoffen en smeermiddelen.

Het bedrijf zucht al het hele jaar onder de malaise op de oliemarkt. Het slaagde er in de eerste jaarhelft maar net in uit de rode cijfers te blijven, nadat het in het eerste kwartaal wel een verlies in de boeken had gezet.

De prijs van Brentolie, die wereldwijd als maatgevend wordt beschouwd, lag in het derde kwartaal gemiddeld op zo'n 47 dollar per vat, 8 procent lager dan een jaar eerder.

Gezien de druk die het aanhoudend lage prijsniveau zet op de winstmarges, heeft PetroChina net als andere Chinese oliebedrijven de productie teruggeschroefd. China, na de Verenigde Staten 's werelds grootste energieconsument, is daardoor sterker afhankelijk geworden van de import.

Lees meer over:
Tip de redactie