Moederbedrijf British Airways heeft last van Brexit-besluit

De gevolgen van het Brexit-referendum in Groot-Brittannië hebben afgelopen kwartaal een stempel gedrukt op de resultaten van luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways. 

Hoewel het bedrijf flink meer passagiers vervoerde, viel zowel de omzet als de operationele winst lager uit dan een jaar eerder, niet in de laatste plaats door de waardedaling van het Britse pond.

De totale opbrengsten zakten met 4 procent tot 6,5 miljard euro. De operationele winst viel met 3,6 procent terug tot 1,2 miljard euro.

Topman Willie Walsh sprak vrijdag van ''sterke resultaten'', die evenwel getekend zijn door zware marktomstandigheden. Zorgen om het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie veroorzaakten een ''zeer aanzienlijk'' nadelig wisselkoerseffect van 162 miljoen euro.

Aer Lingus

Ook zonder Brexit-zorgen had IAG het al moeilijk genoeg. De luchtvaartgroep, waar ook de Spaanse maatschappijen Iberia en Vueling en het Ierse Aer Lingus deel van uitmaken, kampt net als branchegenoten in Europa met felle concurrentie en angst bij reizigers voor terrorisme. De ticketprijzen staan daardoor al geruime tijd onder druk. Daarnaast zorgden stakingen van luchtverkeersleiders voor ongemak.

Op korte termijn voorziet IAG geen noemenswaardige verandering van de marktomstandigheden. Over heel 2016 verwacht het bedrijf een toename van de operationele winst, exclusief eenmalige posten, met 7 procent tot circa 2,5 miljard euro. Drie maanden geleden voorspelde het nog een toename met dubbele cijfers. Het is de derde keer dit jaar dat IAG de winstverwachting bijstelt.

Lees meer over:
IAG
Tip de redactie