Luchtvaartmaatschappij Ryanair breidt haar vluchtaanbod in Nederland komend voorjaar met 8 procent uit. Nieuw in het aanbod zijn drie wekelijkse retourvluchten tussen Eindhoven en Bologna. 

Op een aantal andere vakantieroutes van en naar Eindhoven gaat de luchtvaartmaatschappij vaker per week vliegen.

Dat blijkt uit het zomerprogramma dat het bedrijf donderdag heeft bekendgemaakt. Op Schiphol maakt de Ierse prijsvechter evenwel pas op de plaats, met nog altijd vier dagelijkse retourvluchten van en naar Dublin.

De in totaal veertig routes die Ryanair vanaf komend voorjaar aanbiedt op Nederlandse luchthavens, zijn volgens het bedrijf goed voor in totaal 3,1 miljoen passagiers per jaar. 

EUclaim, belangenbehartiger van vertraagde vliegtuigpassagiers, verklaarde donderdag dat Ryanair het nog altijd te lastig maakt voor klanten om compensatie te vragen voor langdurige vertragingen.

Algemene voorwaarden 

Ryanair heeft in zijn algemene voorwaarden bepaald dat passagiers eerst bij de luchtvaartmaatschappij moeten aankloppen en pas na 28 dagen een claim kunnen indienen via een derde partij.

Dat is een verbetering ten opzichte van de oude voorwaarden, waarin de Ierse prijsvechter claims via derde partijen helemaal uitsloot. Maar volgens EUclaim handelt Ryanair nog altijd in strijd met de wet.

Volgens EUclaim probeert Ryanair met zijn algemene voorwaarden onder die verplichting uit te komen. Vliegtuigpassagiers die met meer dan drie uur vertraging aankomen op hun eindbestemming kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een schadevergoeding.