Topman Neil McArthur vertrekt per direct bij Arcadis. Financieel directeur Renier Vree neemt het stokje van hem over totdat een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden. Dat maakte het ingenieursbedrijf donderdag bekend.

McArthur vertrekt wegens onenigheid over de te volgen koers. Hij was sinds 2012 de hoogste baas van Arcadis, dat de laatste tijd kampte met tegenvallende resultaten en een sterk gedaalde beurskoers. Vorig jaar werd hij nog herbenoemd voor een periode van vier jaar.

Beide partijen stonden achter het besluit. In een toelichting wilde Vree niet verder ingaan op het vertrek van McArthur, die een jaarsalaris van 630.000 euro mee krijgt.

Verstandig

Hij zei wel dat veel van de doelen die McArthur met Arcadis wilde realiseren zijn bereikt en dat de raad van commissarissen het ''verstandig'' vond een nieuwe topman te benoemen.

Vree heeft naar eigen zeggen nog niet nagedacht over de ambitie om zelf fulltime het roer over te nemen bij Arcadis. Er wordt in- en extern naar een opvolger gezocht voor McArthur.

Bedrijfsresultaat

Arcadis kwam ook met een handelsbericht over het derde kwartaal. Daarin zakte het bedrijfsresultaat (ebita) met circa een derde tot 38,6 miljoen euro.

Ook de omzet stond onder druk, met name in opkomende markten als Brazilië en Noord-Amerika. Ook de val van het Britse pond na het brexit-referendum speelde het bedrijf parten. De totale bruto-omzet zakte op vergelijkbare basis met 4 procent tot 797 miljoen euro.

Werkvoorraad

De werkvoorraad van Arcadis was aan het einde van het kwartaal goed voor 2,2 miljard euro aan toekomstige omzet, 3 procent minder dan eind vorig jaar. Die daling komt met name voor rekening voor opkomende economieën. In Brazilië, Qatar en China werden opdrachten geannuleerd.

Vree sprak van een lastig kwartaal en voorziet op korte termijn weinig verbetering in de markten die het sterkst onder druk staan. Hij zei dat Arcadis doorgaat met het verlagen van de kosten en vereenvoudigen van de bedrijfsstructuur. Begin volgend jaar praat het bedrijf beleggers bij over zijn toekomstplannen.

Op de beurs werd het nieuws rond Arcadis slecht ontvangen. Het aandeel Arcadis ging kort na opening ruim 10 procent omlaag in de MidKap.