De beurzen in New York zijn woensdag overwegend lager de handel uitgegaan. Apple viel in negatieve zin op tussen de vele bedrijfsresultaten die Wall Street verwerkte. Beleggers straften het bedrijf af vanwege tegenvallende verwachtingen voor de komende feestdagen. 

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de plus op 18.199,33 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,2 procent, tot 2.139,43 punten. De Nasdaq verloor 0,6 procent tot 5.250,27 punten.

Apple speelde 2,3 procent kwijt en was daarmee het slechtst presterende fonds in de Dow Jones. De vooruitzichten van het techconcern voor de opbrengsten in het feestdagenseizoen waren een teleurstelling. Er was gehoopt dat Apple flink munt zou kunnen profiteren van de problemen bij concurrent Samsung. Apple zag de verkoop van de iPhone in het afgelopen boekjaar voor het eerst sinds de introductie van de telefoon in 2007 dalen.

Twitter won 0,2 procent na berichten over Walt Disney dat toch weer interesse zou hebben voor een overname. Het aandeel General Electric steeg 0,8 procent nadat bekend werd dat het concern afziet van de voorgenomen overname van het Duitse 3D-printbedrijf SLM Solutions.

Microsoft kondigde op een speciaal evenement een zogeheten all-in-one-computer aan en een grote update voor Windows 10. Het aandeel noteerde 0,6 procent in de min.

Boeing

Boeing deed het goed in de VS. De vliegtuigbouwer schroefde zijn prognoses wat op en werd daarvoor beloond met een plus van 4,7 procent. Luchtvaartconcern Southwest Airlines, dat ook met cijfers kwam, zakte anderzijds 8,5 procent.

Ook Chipotle Mexican Grill behoorde tot de verliezers. De restaurantketen speelde dik 9 procent aan beurswaarde kwijt na tegenvallende kwartaalcijfers.

De resultaten van levensmiddelengigant Mondelez en defensieconcern Northrop Grumman werden wel goed ontvangen. Hun aandelen noteerden elk bijna 4 procent hoger.

Olie

De olieprijzen lieten een daling zien. Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 49,15 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,8 procent, tot 49,87 dollar pet vat.

De euro werd verhandeld voor 1,0904 dollar, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.