De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag na een dag van kleine koersbewegingen met overwegend lichte verliezen de handel uitgegaan. In Amsterdam vielen met name de kwartaalcijfers van Randstad goed bij beleggers.

De voor het Damrak toonaangevende AEX-index eindigde 0,1 procent lager op 459,29 punten. De MidKap zakte eveneens 0,1 procent tot 672,60 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs sloten tot 0,3 procent in de min. De FTSE in Londen won 0,4 procent.

Randstad behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 3,1 procent. Beleggers beloonden de uitzender voor de omzetgroei van afgelopen kwartaal, die hoger was dan verwacht. Het bedrijf profiteerde onder meer van overnames in Italië en Japan en zag ook de winst toenemen.

KPN

KPN, dat later deze week met cijfers komt, was met een winst van 3,9 procent de uitblinker onder de hoofdfondsen. Het telecomconcern werd geholpen door branchegenoot Orange in Parijs. Dat telecomconcern wist ondanks stevige concurrentie op de thuismarkt Frankrijk meer omzet in de boeken te zetten. Het aandeel steeg 4,8 procent.

ArcelorMittal kreeg er 1,1 procent bij. Het staalconcern deelde in de feestvreugde onder grondstofproducenten en mijnbouwers die in Europa over een breed front vooruit gingen. De sector profiteerde onder meer van de stijgende koperprijzen. In Londen behoorden Anglo American (plus 4,2 procent), Rio Tinto (plus 4,1 procent) en Antofagasta (plus 2,8 procent) tot de sterkere stijgers.

Wessanen

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam verloor Wessanen 6,1 procent. De producent van duurzame voedingsmiddelen liet zich voorbeurs positief uit over de verwachte omzetgroei voor heel 2016, maar analisten spraken van zwakke derdekwartaalcijfers.

Op de lokale markt werd biotechnologiebedrijf Curetis 7,1 procent meer waard. Het Duitse bedrijf met een beursnotering in Amsterdam kwam met bemoedigende berichten over een klinisch onderzoek naar een van de geneesmiddelen die het in ontwikkeling heeft.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0890 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 49,97 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,2 procent tot 50,82 dollar.