Uitzendbureau Randstad heeft de omzet het afgelopen kwartaal harder zien stijgen dan in de voorgaande maanden en heeft de winst daarbij verder opgevoerd. Het concern profiteerde onder meer van overnames in Italië en Japan.

Randstad meldt dinsdag een omzet van 5,35 miljard euro over het derde kwartaal. Dat was 7,5 procent meer dan een jaar eerder, waarbij overnames goed waren voor een plus van 4,5 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita), zonder eenmalige posten, liep met 9 procent op tot 270,5 miljoen euro. De nettowinst was met 177 miljoen euro 16 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2015.

De omzet groeide omgerekend per werkdag met ruim 4 procent. Dat was sterker dan in het tweede kwartaal, toen een plus van 3 procent werd gerealiseerd.

Randstad profiteerde onder meer van een minieme groei in de VS, waar de opbrengsten in het voorgaande kwartaal stabiliseerden. In Nederland steeg de omzet vorig kwartaal met 2 procent.

Volgens Randstad werd de lijn van het derde kwartaal doorgetrokken in oktober.

Monster

Randstad is niet van plan zijn bod op zijn Amerikaanse branchegenoot Monster te verhogen, ondanks het verzet van een grootaandeelhouder van dat bedrijf. Dat zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Randstad maakte begin augustus bekend Monster voor omgerekend circa 395 miljoen euro te willen kopen. Het biedt daarbij 3,40 dollar per aandeel Monster. Diens grootaandeelhouder MediaNews Group vindt dat echter te weinig en heeft zelf een bod van 3,70 dollar per aandeel neergelegd voor een klein deel van de aandelen Monster.

Ondanks dat verzet is Randstad niet van plan zijn bod te verhogen, zei Van de Kraats. ''Het is een goed bod, waar we heel hard over hebben nagedacht. Ik heb er een goed gevoel bij, maar het is aan de aandeelhouders van Monster om een besluit te nemen'', stelde hij.

Het bod van Randstad loopt tot en met vrijdag. Dan moet blijken hoeveel aandeelhouders van Monster instemmen met de transactie.