Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T koopt het entertainmentbedrijf Time Warner voor 85,4 miljard dollar, omgerekend ruim 78 miljard euro.

Dat heeft de telecomgigant in de nacht van zaterdag op zondag bevestigd aan persbureau Reuters. De overname is unaniem goedgekeurd door de directies van beide bedrijven. De twee verwachten de verkoop af te ronden voor het einde van 2017.

Het telecombedrijf betaalt voor de helft in geld en voor de andere helft in aandelen. AT&T legt daarbij 107,50 dollar (98,76 euro) per aandeel neer voor Time Warner. Het contante deel van de aankoop betaalt het bedrijf met een nieuwe schuld en financiële reserves die het achter de hand heeft.

De deal hing al een aantal dagen in de lucht. Persbureau Bloomberg meldde dinsdag dat AT&T snel een akkoord wilde sluiten om andere kapers op de kust voor te zijn. Time Warner moet AT&T 1,7 miljard dollar betalen als het toch een andere koper vindt.

In 2014 bood 21st Century Fox nog 80 miljard dollar voor Time Waner, maar die deal ging niet door. 

Media

AT&T wil al een tijd inzetten op media en entertainment. Vorig jaar kocht het satelliet-tv-aanbieder DirecTV voor een kleine 50 miljard dollar. "De toekomst van video ligt bij mobiele systemen en de toekomst van mobiele apparaten betekent meer video's", laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Time Warner is onder meer eigenaar van nieuwszender CNN, de uitzendrechten van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA en HBO, bekend van series als Game of Thrones en Veep. Ook de film- en televisiestudio Warner Bros. valt onder Time Warner.

Mededingingsautoriteit

De Amerikaanse mededingingsautoriteit gaat de overname nog onderzoeken. Volgens bronnen zou daardoor de overname pas eind 2017 voltooid kunnen worden. Als autoriteiten besluiten dat de deal niet door mag gaan, moet AT&T Time Warner een half miljard betalen.

Donald Trump gaf bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania zaterdag aan dat indien hij 8 november gekozen wordt de deal zal blokkeren. "De macht raakt te geconcentreerd", zei Trump. De Republikein heeft al eerder kritiek geuit op de manier waarop de media zijn campagne in het nieuws brengt.