AkzoNobel blijft last houden van wisselkoersen

AkzoNobel heeft ook in het derde kwartaal last gehad van moeilijke marktomstandigheden en negatieve wisselkoerseffecten. Het verf- en chemieconcern hield de verkopen en winst ten opzichte van een jaar eerder gelijk, maar zag de omzet licht dalen.

Het concern verkocht meer decoratieve verf en gespecialiseerde chemicaliën, maar verkocht over de hele linie evenveel als een jaar eerder. De omzet daalde desalniettemin met 4 procent tot 3,6 miljard euro. Dat kwam door negatieve wisselkoerseffecten en een andere samenstelling van het productaanbod.

Financieel topvrouw Maëlys Castella zei in een toelichting dat vooral de waardedaling van het pond werd gevoeld. Daarnaast droeg ook de koers van de Chinese munteenheid negatief bij aan de omzet.

De winstgevendheid van alle drie de hoofddivisies van AkzoNobel werd verbeterd. Voor het hele concern steeg het rendement op verkopen (ROS) van 11,6 naar 12,3 procent.

De verfverkopen groeiden vooral in Azië, maar de regio Latijns-Amerika deed het door de moeilijke marktomstandigheden met name in Brazilië opnieuw minder.

De divisie voor performance coatings zag zijn verkopen teruglopen, vooral door aanhoudende negatieve omstandigheden in de scheepvaart en olie- en gasindustrie.

Ook de verkopen in Latijns-Amerika staan nog onder druk, al deden de coatings het daar juist beter. ''Het is goed om te zien dat we in moeilijke markten toch resultaat kunnen boeken", zei Castella daarover.

Onder de streep hield AkzoNobel 285 miljoen euro over, net als een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg wel met 4 procent tot 454 miljoen euro, maar dat kwam door incidentele posten. Het bedrijfsresultaat zonder eenmalige items (ebit) steeg als gevolg van prestatieverbeteringen en kostenbesparingen met 1 procent.

Voor de komende tijd blijft AkzoNobel voorzichtig over zijn voorspellingen. De markt blijft moeilijk en ook de valuta-tegenwind houdt aan.

Lees meer over:
Tip de redactie