Omzet ASML valt in derde kwartaal hoger uit dan verwacht

ASML heeft vorig kwartaal een hogere omzet gehaald dan het bedrijf zelf had voorspeld. De winstmarge stond wel enigszins onder druk, maakte de chipmachinefabrikant woensdag bekend.

ASML zag de omzet in het derde kwartaal met 4 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot ruim 1,8 miljard euro. Het bedrijf voorspelde eerder zelf een stabilisering van de opbrengsten op 1,7 miljard euro.

De meevaller ontstond doordat een deel van de omzet op een machine op basis van de nieuwe EUV-technologie kon worden geboekt.

Het bedrijf ontving afgelopen kwartaal drie orders voor nieuwe euv-machines. Daardoor zijn nu zes klanten actief bezig om de nieuwe EUV-technologie, die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen lagere kosten nog kleinere en krachtigere chips te maken, te introduceren op het gebied van reken- en geheugenchips.

In totaal ontving ASML vorig kwartaal voor 1,4 miljard euro aan orders. In het orderboek van ASML staan nu opdrachten ter waarde van bij elkaar 3,5 miljard euro, bijna 3 procent meer dan een kwartaal geleden.

De omzetboeking op het gebied van EUV haalde wel ruim 1 procentpunt af van de brutowinstmarge, die uitkwam op 46 procent. De nettowinst van ASML steeg met 12 procent naar 396 miljoen euro, maar bleef daarmee achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

ASML verwacht in het vierde kwartaal een omzet van 1,7 miljard à 1,8 miljard euro te halen. De winstmarge loopt daarbij volgens het Veldhovense concern op tot tussen 47 en 48 procent. Met die prognoses houdt ASML vast aan de voorspelling dat de jaaromzet van 2016 het record van 2015 zal overtreffen.

Lees meer over:
Tip de redactie