Optimistische stemming op Europese beurzen

De beurs in Amsterdam is dinsdag met een stevige winst gesloten. Een optimistische stemming onder beleggers zorgde ervoor dat alle 25 hoofdfondsen van de AEX in het groen eindigden.

Ook elders in Europa toonden handelaren, die een flinke stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken kregen, zich goedgemutst.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 453,13 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 669,47 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,8 procent en 1,3 procent.

Galapagos ging met afstand aan kop in de AEX. Het biotechbedrijf eindigde 4,9 procent hoger, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een plus van 2,6 procent. De deal die Gemalto heeft gesloten met de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën pakt volgens kenners gunstig uit voor de onderneming.

Benoeming

Bij de kleinere fondsen viel het aandeel Ajax op. De voetbalclub verloor een kleine 3 procent, na de benoeming van Edwin van der Sar als nieuwe algemeen directeur. De oud-doelman volgt zoals gepland Dolf Collee op die bij de aankomende aandeelhoudersvergadering op 11 november aftreedt.

Burberry verloor in Londen ruim 7 procent. Het Britse modehuis profiteerde afgelopen maanden weliswaar van de extra toeristen die sinds het brexitreferendum goedkoper in Londen kunnen shoppen, maar zag de verkopen in Azië afzwakken. Drankenconcern Rémy Cointreau zag zijn beurswaarde in Parijs verder met 1,5 procent stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Ryanair

Het Duitse Continental speelde in Frankfurt ruim 1 procent kwijt. De bandenmaker en leverancier van auto-onderdelen verlaagde zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar vanwege dreigende kartelboetes. Luchtvaartmaatschappij Ryanair kwam eveneens met een winstwaarschuwing, maar won in Dublin desondanks dik 5 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 49,98 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper bij 51,42 dollar per vat. De euro was 1,0994 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie