Wall Street boekt kleine winsten

De beurzen in New York gingen vrijdag maar mondjesmaat omhoog. 

Enkele grote banken kwamen met meevallende kwartaalresultaten, maar sterke cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen drukten het sentiment, omdat ze de mogelijkheid van een spoedige renteverhoging weer prominent op de kaart zetten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 18.138,38 punten. Over de gehele week verloor de hoofdgraadmeter 0,6 procent. De bredere S&P 500 sloot vrijwel onveranderd ten opzichte van donderdag op 2132,98 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens nagenoeg vlak de handel uit op 5214,16 punten.

De verkopen in Amerikaanse winkels stegen in september in het sterkste tempo in drie maanden, een teken dat 's werelds grootste economie blijft herstellen. Dat brengt mogelijk een renteverhoging in december door de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, een stap dichterbij.

Sterkste stijgers

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen, met een plus van 1,9 procent, was Goldman Sachs. De bank heeft een rechtszaak gewonnen tegen een Libisch staatsinvesteringsfonds, dat schadevergoeding had geëist wegens een flinke strop die het leed door de financiële crisis in 2008.

Branchegenoten JPMorgan Chase en Citigroup leken beleggers aanvankelijk voor zich te hebben gewonnen met hun kwartaalresultaten. Van hun openingswinsten bleef evenwel weinig over. JPMorgan verloor uiteindelijk 0,3 procent, Citi won nog wel 0,3 procent.

Wells Fargo

De resultaten van Wells Fargo werden overschaduwd door de fraudezaak bij de bank, hoewel die nog geen invloed had op de winst in het derde kwartaal. De financiële instelling, die donderdag topman John Stumpf zag opstappen, won op de beurs 0,1 procent.

Twitter was opnieuw de gebeten hond. Ook softwarebedrijf Salesforce ziet geen brood in een overname van de kwakkelende berichtendienst, die naarstig op zoek zou zijn naar een koper. Eerder gaven Google en Walt Disney naar verluidt ook al niet thuis. Het aandeel Twitter zakte ruim 5 procent in waarde. Salesforce won meer dan 5 procent.

De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 50,31 dollar per vat. Brentolie werd verhandeld voor 51,96 dollar per vat, een prijsdaling van 0,1 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie