Minder nettowinst in derde kwartaal voor JPMorgan Chase

JPMorgan Chase heeft in het derde kwartaal goede zaken gedaan met de handel in obligaties, waardoor de inkomsten van de bank stegen.

 Wel ging de nettowinst omlaag, omdat een jaar eerder werd geprofiteerd van flinke belastingvoordelen. Dat blijkt uit cijfers die de grootste bank van de Verenigde Staten, gemeten naar bezittingen, vrijdag naar buiten bracht.

De inkomsten stegen met ruim 8 procent tot 25,5 miljard dollar, wat aanzienlijk meer is dan analisten hadden gedacht. Bij de handel in schuldpapier sprongen de inkomsten met 48 procent omhoog tot 4,3 miljard dollar, terwijl bij de aandelenhandel de omzet slechts licht steeg.

Belastingvoordelen 

De nettowinst ging met 7,6 procent omlaag tot 6,3 miljard dollar. In het derde kwartaal van vorig jaar kon de bank ruim 2 miljard dollar aan belastingvoordelen in de boeken zetten.

JPMorgan Chase is de eerste grote bank in de VS die kwartaalresultaten naar buiten brengt. Vrijdag komen ook branchegenoten Citigroup en Wells Fargo met cijfers. Volgende week geven Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs inzage in de prestaties van de afgelopen periode.

Volgens topman Jamie Dimon weerspiegelen de ,,sterke resultaten'' de kracht van de bank en zijn werknemers. Het beheerd vermogen klom met 4 procent tot 1800 miljard dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie