De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag in het rood gesloten, al liepen de verliezen gedurende de sessie iets terug.

Desalniettemin volgde Wall Street het voorbeeld van graadmeters in Azië en Europa die lager sloten na slechte cijfers over de internationale handel van China. Delta Air Lines stond in New York in de belangstelling na de publicatie van kwartaalcijfers.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 18.098,94 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2132,55 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq viel 0,5 procent terug tot 5213,33 punten.

Delta Air Lines won 1,9 procent. De luchtvaartmaatschappij zag de winst dalen als gevolg van een ernstige computerstoring in augustus waardoor circa 2300 vluchten moesten worden geannuleerd. Daarnaast had Delta last van aanhoudende druk op de prijzen van vliegtickets en schommelende brandstofprijzen. De cijfers waren desondanks beter dan voorzien.

Financiële fondsen

Financiële fondsen gingen over een breed front omlaag. Daarbij was er extra aandacht voor Wells Fargo. Topman John Stumpf treedt af na een schandaal bij de bank waarbij ongevraagd miljoenen rekeningen werden geopend zonder dat klanten toestemming hadden gegeven. Wells Fargo kreeg daarvoor een boete van 185 miljoen dollar. De bank, die vrijdag zijn kwartaalresultaten publiceert, verloor 1,3 procent.

Ook branchegenoten JPMorgan Chase (min 0,6 procent) en Citigroup (min 0,5 procent) leverden daags voor de publicatie van de kwartaalcijfers in. Deutsche Bank, dat ook in New York een notering heeft, verloor 1,8 procent. De bank neemt naar verluidt voorlopig geen personeel meer aan, in een poging zijn kosten verder te drukken.

Amaya

Gokbedrijf Amaya verloor bijna 6 procent aan beurswaarde. Het bedrijf is in verregaande onderhandeling over een fusie met het Britse gokbedrijf William Hill. De grootste aandeelhouder van de Britten verzet zich echter tegen een samengaan.

De euro was bij het slot 1,1052 dollar waard tegen 1,1040 dollar bij de slotbel van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 50,43 dollar en Brent stond 0,4 procent hoger op 52,03 dollar per vat. De olieprijzen gingen eerder kortstondig omlaag nadat bekend werd gemaakt dat voor het eerst in zes weken de olievoorraden in de VS waren gestegen.