Omzet Unilever nagenoeg stabiel in derde kwartaal

De omzet van levensmiddelenconcern Unilever is in het derde kwartaal met 0,1 procent gedaald, terwijl de verkopen met 3,2 procent stegen.

De omzet blijft daarmee in het derde kwartaal van 2016 nagenoeg stabiel op 13,4 miljard euro, maakt het concern donderdag bekend. Zonder valuta- en andere eenmalige effecten steeg de omzet met 3,4 procent.

Over heel 2016 daalt de winst van Unilever met 1,6 procent. Bij constante wisselkoersen zou er een stijging van 4,7 procent zijn geweest.

Unilever deed het afgelopen maanden naar eigen zeggen beter dan de markt. Het concern hield vast aan de verwachting dat het in heel 2016 een sterkere groei zal boeken dan concurrenten.

Overnames

"In het derde kwartaal hebben we vooruitgang geboekt door onder andere de overname van Dollar Shave Club, Blueair en Seventh Generation", zegt directeur Paul Polman donderdag in een toelichting.

De omzet van Unilever groeide het meest in opkomende markten. In die landen compenseerden hogere prijzen de gedaalde verkopen. Met name in Latijns-Amerika zijn flink minder producten van Unilever verkocht. In Azië had het bedrijf vooral last van de duurder geworden grondstoffen.

In Europa kwamen de omzetten nagenoeg uit op het niveau van een jaar eerder. Vanwege het mooie weer in de nazomer verkocht Unilever meer ijs. Maar wat betreft wasmiddelen en thee kreeg het concern met stevige concurrentie te maken.

Tesco 

Donderdag werd ook duidelijk dat enkele producten van Unilever even niet meer in de schappen van supermarktketen Tesco te vinden zijn. Om de daling van het Britse pond te compenseren, wil Unilever dat de prijzen van de producten bij Tesco tot 10 procent worden verhoogd.

De Britse munt is fors gedaald sinds de Britten ervoor hebben gekozen om op termijn uit de Europese Unie te stappen. Unilever krijgt zo minder euro's voor de ponden die de Britten betalen voor de producten van Unilever.

Tesco wil niet voldoen aan deze eis, waarna de levensmiddelenproducent is gestopt met leveringen. Onder andere  Marmit, Pot Noodle en Ben & Jerry's worden niet meer geleverd. Tesco gaat wel door met de verkoop van de producten totdat de voorraden op zijn. Bij de webshop staat dat de producten niet meer beschikbaar zijn.

Donderdag zei Unilever-topman Graeme Pitkethly tegen analisten dat hij erop vertrouwt dat zijn producten snel weer via de webshop van  Tesco te koop zullen zijn.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie