Ondernemingskamer wijst verzoek tot onderzoek naar beleid Delta Lloyd af

Er komt geen onderzoek naar het beleid van Delta Lloyd sinds 1 januari 2015. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam woensdag nabeurs bekendgemaakt. 

Grootaandeelhouder Highfields Capital Management had om een onderzoek gevraagd. De aandeelhouder was erop tegen dat Delta Lloyd afgelopen voorjaar een claimemissie deed. 

Maar volgens de Ondernemingskamer geeft de manier waarop de verzekeraar aandeelhouders heeft geïnformeerd geen aanleiding om te twijfelen over het beleid of de gang van zaken. Delta Loyd zou ook de dialoog met Highfields niet uit de weg zijn gegaan.

"Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij de informatievoorziening door Delta Lloyd, maar die zijn van onvoldoende gewicht om een onderzoek te rechtvaardigen", aldus de Ondernemingskamer.

Claimemissie

De verzekeraar haalde bijna 660 miljoen euro op met de claimemissie. Delta Lloyd besloot nieuwe aandelen uit te geven om zijn kapitaalreserves te versterken. Daarmee kan het concern beter voldoen aan strengere Europese regels. 

Een deel van de aandeelhouders was niet overtuigd van de noodzaak voor de claimemissie, maar in maart stemden zij alsnog in. 

Kort voor aanvang van de buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij gestemd zou worden over het plan, sloot Delta Lloyd een akkoord met grootaandeelhouder Fubon, die in eerste instantie ook tegen de emissie was. 

Er werd onder meer afgesproken dat Fubon voor de emissie zou stemmen en dat Delta Lloyd Fubon zou steunen bij het uitbreiden van het belang tot maximaal 20 procent.

Geïnformeerd

"Delta Lloyd heeft haar aandeelhouders, waaronder Highfields, toereikend geïnformeerd over die overeenkomst", oordeelt de Ondernemingskamer woensdag. "Ook als het zekerstellen van de steun van Fubon voor de claimemissie voor Delta Lloyd de reden is geweest voor het aangaan van de overeenkomst met Fubon, geeft die overeenkomst geen reden om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken."

Het rechterlijk orgaan laat zich niet uit over de noodzaak van de claimemissie, omdat dit aan het bestuur van Delta Lloyd en de algemene vergadering van aandeelhouders is.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie