Technologiebedrijf Ericsson geeft winstwaarschuwing

Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson heeft last van stevige tegenwind in een aantal belangrijke markten.

De fabrikant van apparatuur voor mobiele netwerken waarschuwde beleggers woensdag dat de resultaten over het derde kwartaal daardoor aanzienlijk lager zullen uitvallen dan gedacht.

Eerder deze maand kondigde Ericsson al het ontslag van drie- tot vierduizend Zweedse werknemers aan. 

Vooral in Brazilië, Rusland en het Midden-Oosten is het crisis. Telecombedrijven investeren daar minder in uitbreiding en verbetering van hun netwerken. Ook in Europa staat de vraag onder druk, omdat veel bedrijven vorig jaar al de uitrol van hun netwerken voor snel mobiel internet (4G) hebben voltooid.

''Ons resultaat is aanzienlijk lager dan wij verwachtten'', zei topman Jan Frykhammer. Vooral aan het einde van het kwartaal liepen de zaken slecht.

Kosten

Het bedrijf slaagde erin de kosten omlaag te brengen, maar niet sterk genoeg om het verlies aan omzet te compenseren. Een verbetering valt voorlopig niet te verwachten, zei Frykhammer.

De opbrengsten daalden in het derde kwartaal met 14 procent op jaarbasis, tot 51 miljard Zweedse kroon (5,2 miljard euro). Het operationeel resultaat bedraagt volgens een voorlopige schatting niet meer dan zo'n 300 miljoen kroon, tegen 5,1 miljard kroon een jaar eerder. Die sterke daling is deels het gevolg van reorganisatielasten.

Lees meer over:
Tip de redactie