De beurzen in New York waren maandag groen gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden positief op berichten dat grote oliemachten samen zullen werken met oliekartel OPEC om de olieproductie te gaan beperken.

Het aandeel Twitter ging wel flink naar beneden, terwijl techreus Apple juist een winnaar was.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 18.329,04 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,5 procent, tot 2163,66 punten, en technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent tot 5328,68 punten.

Saudi-Arabië heeft laten weten dat ook grote olie-exporteurs die geen lid zijn van de OPEC, waaronder Rusland, bereid zijn tot bevriezing of zelfs verlaging van de olieproductie. Dat bericht werd later door de Russische president Vladimir Poetin bevestigd.

Door het nieuws gingen de olieprijzen flink omhoog. Een vat Amerikaanse olie noteerde uiteindelijk een plus van 2,8 procent bij 51,21 dollar. Brent steeg 2 procent in prijs, tot 52,96 dollar per vat. Eerder op de dag werd voor Brent de hoogste prijs van het jaar betaald. In de Dow behoorden olieconcerns ExxonMobil en Chevron tot de grootste stijgers, met winsten tot 2 procent.

Apple

Een andere koploper in de lijst was Apple, die 1,8 procent won. De smartphonemaker profiteerde van berichten dat grote concurrent Samsung de productie van zijn mogelijk brandgevaarlijke Galaxy Note 7 tijdelijk heeft stilgelegd.

Twitter was de gebeten hond in New York, met een verlies van 11,5 procent. Naar verluidt is de interesse in een overname van het bedrijf doodgebloed. De beurskoers van Twitter liep afgelopen weken nog sterk op door speculaties over een mogelijke deal.

Vermeende 'jagers' op Twitter, Alphabet en Salesforce, noteerden maandag tot bijna 6 procent hoger. Disney, die eerder ook met Twitter in verband werd gebracht, sloot min of meer vlak.

Farmaceut

Mylan won verder ruim 8 procent. De farmaceut heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid in verband met vermeende prijsbepaling van de adrenalineprik EpiPen bij zorgagentschap Medicaid. Branchegenoot Bristol-Myers Squibb kelderde anderzijds zo'n 10 procent na tegenvallende testresultaten met een therapie tegen longkanker.

De euro was 1,1136 dollar waard, tegen 1,1158 bij het Europese slot eerder op de dag.