Verzekeraar Delta Lloyd verwerpt het ongevraagde overnamebod van zijn grotere branchegenoot NN Group van 5,30 euro per aandeel.

Het bod, met een totale waarde van 2,4 miljard euro, is niet in het belang van de aandeelhouders en andere belanghebbenden, aldus Delta Lloyd vrijdag.

NN legde zondag zijn bieding bij de raad van bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd op tafel. Daar werd niet op teruggekomen, waarop NN woensdag de financiële markten informeerde over de plannen. Delta Lloyd stelde toen het bod in beraad te nemen en zo snel mogelijk te reageren.

Marktkenners speculeerden er overigens al op dat Delta Lloyd niet akkoord zou gaan met de prijs. Volgens analisten van ING, die 5,30 euro per aandeel al een faire prijs noemden, moet NN wellicht naar 5,80 euro per aandeel om het bestuur van Delta Lloyd mee te krijgen.

'Geen acceptabele basis'

Het bestuur van Delta Lloyd laat de deur overigens wel op een kier. Het bedrijf benadrukt niet tegen transacties te zijn die waarde voor aandeelhouders en voordelen voor andere belanghebbenden creëren. Maar het bod van NN biedt ''geen acceptabele basis voor zo'n transactie'', aldus de verzekeraar.

De voordelen van het combineren van Nederlandse verzekeraars ziet Delta Lloyd ook. Het bedrijf noemt de voordelen ''significant''. Een fusie kan kosten-, kapitaal- en financieringsvoordelen opleveren. Maar het bestuur denkt dat dit met het bod van NN niet voldoende oplevert voor aandeelhouders.

Opportunistisch

Verder noemt de verzekeraar het door NN gekozen moment om het bod te doen opportunistisch. Delta Lloyd is na een ''uitdagende periode'', waarin de verzekeraar zijn aandelenkoers zag verdampen en verschillende ingrijpende maatregelen moest nemen, naar eigen zeggen op het goede pad. 

Deze voorgenomen overname zou dan dus plaatsvinden voordat aandeelhouders, klanten en medewerkers volledig hebben kunnen profiteren van de acties van het bestuur.

Lager dan de norm 

Daarbij wijst Delta Lloyd er ook op dat het bod, met een premie van 29 procent ten opzichte van de slotkoers op 4 oktober, lager is dan de norm in de markt. Voor een bedrijf in een vergelijkbare fase van herstel wordt volgens de verzekeraar meer geboden.

Een woordvoerder van NN Group wilde desgevraagd geen officieel commentaar geven. Mogelijk wordt later op de dag een formele verklaring naar buiten gebracht.