Unilever gaat de eigen locatie in Vlaardingen sluiten. Een deel van de banen wordt verplaatst naar een nieuwe locatie in Wageningen. 

Ook onderzoeksactiviteiten in het Duitse Heilbronn en het Poolse Poznan worden verplaatst naar de nieuw te openen onderzoeksafdeling in Wageningen, zo maakt het bedrijf donderdag bekend. 

In Vlaardingen heeft Unilever één van de grootste onderzoekscentra met bijna achthonderd werknemers. Het nieuwe kantoor in Wageningen krijgt 550 werknemers. 

Driehonderd banen verhuizen van Vlaardingen naar Wageningen. Tweehonderd arbeidsplaatsen gaan over naar een andere locatie in Rotterdam. Verder worden nog eens tweehonderd banen naar Britse kantoren verplaatst. 

De nieuwe locatie in Wageningen zal volledig operationeel zijn tegen april 2019. Dan wordt de locatie in Vlaardingen gesloten. 

Volgens Jan Zijderveld, president van Unilever Europe, is het innovatieklimaat in de agri-foodsector in Nederland erg sterk. De nieuwe locatie, die gaat samenwerken met de Wageningen Universiteit, moet dit innovatievermogen van Unilever versterken.

Rooskleurig

Bestuurder Marjolein Dubbelaar van vakbond FNV noemt het nieuws "te gek voor woorden" en spreekt van een "janboel". "Een deel van de achthonderd mensen moet mee naar Wageningen. Dat is ruim honderd kilometer verderop. Of ze moeten naar andere locaties in Nederland of zelfs het Verenigd Koninkrijk. Dat kun je toch niet vragen van je werknemers? Het gaat hier over mensen met gezinnen en verantwoordelijkheden."

Vakbond De Unie ziet wel voordelen in de verhuizing naar Wageningen. Toch vindt ook bestuurder Marco Vallebella dat Unilever een "veel te rooskleurig beeld" schetst van de situatie.

"Het valt of staat met de vraag hoeveel van de 240 banen die van Duitsland en Polen naar Nederland verhuizen, ook daadwerkelijk door Nederlandse medewerkers ingenomen kunnen worden."

De vakbonden willen met Unilever in overleg om te praten over de mogelijkheden om de onderzoeksafdeling in de omgeving van Rotterdam te houden.

Vakbond CNV spreekt van een "banencarrousel met grote gevolgen voor de werknemers". Toch ziet CNV in het nieuws ook een opsteker voor Nederland en stipt de vakbond aan dat het gunstig is voor de werkgelegenheid rond Wageningen.