Prijsvechter easyJet ziet zijn jaarwinst voor het eerst sinds 2009 teruglopen. De daling is te wijten aan vrees bij reizigers na terreuraanslagen en de daling van het Britse pond, als gevolg van de Brexit.

Dat maakt de Britse budgetvliegmaatschappij donderdag bekend in een handelsupdate.

De winst voor belastingen in het boekjaar dat eindigde op 30 september komt waarschijnlijk uit tussen de 490 en 495 miljoen pond (556 tot 562 miljoen euro). Dat is 28 procent minder dan de 686 miljoen pond van een jaar eerder.

De daling van het pond heeft vooral gevolgen gehad voor de brandstofkosten, die in dollars worden afgerekend. EasyJet waagde zich sinds het Brexit-referendum op 23 juni al niet meer aan uitspraken over de resultaten. Het aandeel werd sinds de Britse beslissing de Europese Unie te verlaten ongeveer 35 procent minder waard.

Nice

EasyJet vliegt op relatief veel bestemmingen die slachtoffer van aanslagen zijn geweest, zoals het Franse Nice en Turkije. Vluchten op de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh werden na aanslagen geschrapt.

Daarnaast drukten ook stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en een overaanbod van zitplaatsen op de Europese markt de resultaten.

Topvrouw Carolyn McCall zegt door te gaan met de groeiplannen, omdat concurrenten als Air Berlin en TUI er slechter voor staan. ''Het huidige klimaat is lastig voor alle luchtvaartmaatschappijen, maar de geschiedenis toont dat sterke maatschappijen dan juist sterker worden.''