De AEX-index in Amsterdam is donderdag na een weinig enerverende sessie met een klein verlies de handel uitgegaan. Elders in Europa sloten graadmeters eveneens onder de slotkoersen van woensdag. 

Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Financiële fondsen schaarden zich net als een dag eerder onder de winnaars op Beursplein 5.

De AEX-index eindigde met een verlies van 0,3 procent op 454,82 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 668,24 punten. Op de koersborden in Parijs en Frankfurt prijkten minnen van 0,2 procent. De FTSE in Londen verloor 0,5 procent.

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,3 procent. Woensdag ging de verzekeraar ook al aan kop na bekendmaking van het overnamebod van branchegenoot NN Group (plus 0,1 procent) op Delta Lloyd, dat 0,4 procent verloor in de MidKap. ING won 1,3 procent.

Philips Lighting

In de MidKap viel verder de koerswinst van Philips Lighting op. Het bedrijf liftte mee op het succes van het verlichtingsbedrijf Osram. Dat ging in Frankfurt ruim 10 procent omhoog na berichten dat het Chinese Sanan Optoelectronics een bod van 7,3 miljard euro wil doen op het Duitse concern. Philips Lighting was met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen in Amsterdam.

Sap- en frisdrankbottelaar Refresco was de grootste daler in de MidKap met een min van 5,3 procent. De investeerders Ferskur Holding, Tamoa en 3i verkopen circa 8 miljoen aandelen Refresco.

Bij de kleine fondsen kelderde Probiodrug bijna 9 procent. Het biotechnologiebedrijf geeft krap 745.000 nieuwe aandelen uit.

easyJet

In Londen ging easyJet bijna 7 procent onderuit. De Britse prijsvechter rekent voor het afgelopen boekjaar op een flinke winstdaling als gevolg van de terreurdreiging in Frankrijk, Turkije en Egypte en de waardedaling van het pond door de brexit. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de jaarwinst van easyJet daalt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg eerder op donderdag voor het eerst sinds 24 juni boven de grens van 50 dollar per vat. Bij de slotbel in Europa moest voor een vat van 159 liter 50,29 dollar worden afgetikt. Dat betekende een stijging van 0,9 procent. Brent steeg 1 procent tot 52,39 dollar per vat.

De euro was 1,1172 dollar waard, tegen 1,1203 dollar bij het Europese slot woensdag.