De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verlies gesloten. Zorgen over Deutsche Bank en de gevolgen van de brexit bepaalden het sentiment op Wall Street. 

Verder verwerkten beleggers onder meer cijfers over de industriële bedrijvigheid en de bouwuitgaven in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in de min op 18.253,85 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,3 procent tot 2161,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent, tot 5300,88 punten.

De Britse premier Theresa May sprak afgelopen weekend het voornemen uit vóór maart de officiële uittredingsprocedure uit de Europese Unie in werking te zetten. Het Britse pond duikelde daardoor naar het laagste niveau sinds de nadagen van het brexitreferendum aan het begin van de zomer.

Deutsche Bank

Deutsche Bank daalde 0,8 procent. In Frankfurt kon vanwege een feestdag niet worden gehandeld in het aandeel Deutsche Bank, maar de bank is ook in New York genoteerd. Vrijdag droegen afgenomen zorgen rond de megabank nog bij aan de winsten op Wall Street.

Marktonderzoekers Markit en ISM publiceerden hun inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse industrie in september. Daaruit bleek dat bedrijvigheid van de industrie verder toeneemt. De Amerikaanse bouwuitgaven daalden verder onverwacht met 0,7 procent.

Twitter

Verder keken beleggers onder meer naar Twitter (plus 4,1 procent). Volgens ingewijden heeft Google zakenbank Lazard ingehuurd om een overnamebod op Twitter te bekijken. Ook Walt Disney en Salesforce zouden interesse hebben in het bedrijf.

Tesla steeg 4,7 procent na publicatie van kwartaalcijfers. De maker van elektrische auto's keek in het tweede kwartaal terug op de beste verkopen ooit en verwacht minimaal dezelfde verkoopcijfers in het derde kwartaal.

Beleggers reageerden enthousiast op de aangekondigde fusie van investeringsmaatschap Janus Capital en de Britse branchegenoot Henderson. Janus Capital werd 12,1 procent meer waard.\

Amerikaanse olie

Softwarebedrijf VirnetX stond ook fors hoger. Apple moet de onderneming meer dan 300 miljoen dollar betalen vanwege patentschending. Het aandeel steeg 34,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 48,67 dollar. Brent stond 1,2 procent hoger op 50,80 dollar per vat. De euro was 1,1214 dollar waard, tegenover 1,1215 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.