De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel heeft fel uitgehaald naar Deutsche Bank, het geplaagde financiële concern dat zowel binnen als buiten Europa onder vuur ligt. 

Gabriel vindt het belachelijk dat een bedrijf dat ''speculeren tot bedrijfsmodel heeft verheven, zich nu opstelt als slachtoffer'' van speculanten.

Deutsche is een van de grootste banken ter wereld, maar staat flink onder druk. De tegenvallers leidden de afgelopen tijd tot een flinke daling in de aandelenprijs, die donderdag op het laagste punt in dertig jaar uitkwam.

Een van de bestuurders van de bank zei vorige week dat de koersdaling de schuld van speculanten was. ''Ik weet niet of ik moet lachen of huilen dat de bank die het speculeren tot bedrijfsmodel heeft verheven zich nu als slachtoffer opstelt'', zei Gabriel op een vlucht naar Iran. De vicebondskanselier is tevens minister van Economische Zaken in het kabinet van Angela Merkel.

Deutsche Bank is in Italië aangeklaagd in verband met een derivatenschandaal. In de Verenigde Staten dreigt een miljardenboete in verband met de verkoop van twijfelachtige hypotheekproducten.