Topman Deutsche Bank ziet geen reden voor speculaties

Deutsche Bank voldoet aan alle kapitaaleisen en ligt op koers om zijn plannen uit te voeren. Er is dan ook geen reden voor speculaties over de toekomst van de bank.

Volgens topman John Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen, stelt hij vrijdag in een boodschap aan zijn personeel.

Hij wees daarbij onder meer op de berichten dat tien hedgefondsen hun posities bij Deutsche Bank hebben verkleind. Dat is slechts een klein deel van de ruim achthonderd hedgefondsen waarmee de bank zaken doet, maar genoeg om onrust in de markt te veroorzaken.

Sterker

De balans van de bank is nu echter sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukt Cryan in zijn brief aan het personeel. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke basis.

Ook de zorgen die zijn ontstaan rond de megaboete die het concern in de VS boven het hoofd hangt, rechtvaardigen volgens Cryan niet de scherpe val van de beurswaarde van Deutsche Bank in de afgelopen weken.

Aandeel

Het aandeel Deutsche Bank ging vrijdag bij de opening van de handel opnieuw stevig omlaag. Het aandeel Deutsche Bank noteerde rond 11.00 uur ruim 4 procent in de min, na een openingsverlies van circa 8 procent.

Het aandeel maakte gedurende de handelsdag het aanvankelijk zeer forse verlies goed. Rond 15.45 uur noteerde Deutsche Bank in Frankfurt licht in de plus.

De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Spil

Als spil in de internationale financiële sector kan Deutsche Bank vele banken met zich mee trekken bij een eventuele val. De zorgen om de bank raakten de aandelenkoersen van andere Europese banken vrijdag dan ook hard.

Mede door de stevige koersverliezen in de financiële sector stonden de Europese beursgraadmeters op de laatste dag van september flink in het rood.

Lees meer over:
Tip de redactie