Takeaway.com, het moederbedrijf van bezorgdienst Thuisbezorgd, gaat deze vrijdag naar de beurs voor 23 euro per aandeel. Hiermee wordt het bedrijf gewaardeerd op 1 miljard euro en komt de totale waarde van de aanbieding uit op 328 miljoen euro. 

Dit meldt het bedrijf vrijdag. Mogelijk kunnen er nog meer aandelen worden verkocht als de vraag groot blijkt te zijn.

Er worden 7,6 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven voor de beursgang. Die hebben een waarde van 175 miljoen euro. Verder worden er 6,7 miljoen bestaande aandelen met een waarde van 153 miljoen euro verkocht.

"Wij zijn zeer verheugd om de notering van Takeaway.com aan Euronext Amsterdam aan te kondigen", verklaart Jitse Groen, directeur van Takeaway.com. Volgens Groen was er een "hoge mate van belangstelling" voor de beursgang.

Hij houdt na de beursgang een belang van 36,7 procent over, als er niet meer aandelen uitgegeven worden.

Het aandeel Takeaway opende vrijdag op Beursplein 5 flink hoger, op 23,50 euro. Na enkele minuten handel stond er een plus van 3,7 procent op de borden en was het aandeel 23,85 euro waard. Rond het middaguur stond het aandeel op 24,95 euro.

Duitsland

De beursgang van Takeaway.com is een tussenstop richting succes in Duitsland, zei oprichter Groen vrijdag na de ceremoniële gongslag op de beurs in Amsterdam.

Takeaway is in Duitsland verwikkeld in een belangrijke strijd om het marktleiderschap met concurrent Delivery Hero, eigenaar van Deliveroo.

Een deel van de opbrengsten van de beursgang wordt daarom gebruikt voor uitbreiding van het marketingbudget in Duitsland. ''We willen in Duitsland aan onze bekendheid werken. We zijn daar al een grote partij, maar willen daar nog groter worden."

Schaalgrootte

Voor maaltijdbestelsites is schaalgrootte erg belangrijk. Om die reden trok Takeaway, dat nog geen winst maakt, zich eerder terug uit de overvolle Britse markt en nam het de activiteiten van het Britse Just Eat in Nederland en België over.

Het bedrijf haalde met zijn beursgang vrijdag circa 328 miljoen euro op. Ongeveer de helft van de opbrengsten gaat naar de huidige aandeelhouders, onder wie Groen. In totaal wordt circa 40 miljoen euro gebruikt voor de groei van het bedrijf. Verder wordt voor 22,5 miljoen euro een lening afgelost voor de overname van Just Eat Benelux.