Minister Kamp onderstreept belang Tata Steel Nederland

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukt donderdag in Brussel het belang van Tata Steel Nederland.

''Tata Steel Nederland moet onder alle omstandigheden overeind blijven. Er is toekomst voor de Nederlandse staalindustrie”, zei de minister donderdag voor het begin van een EU-overleg over de staalindustrie.

Kamp zegt regelmatig te spreken met bestuurders van het staalconcern. Onlangs is een delegatie van het Indiase moederconcern in Den Haag geweest. Er heerst onrust in IJmuiden over de plannen van Tata, dat af wil van de Britse staaltak en met diverse partijen praat over samenvoeging van activiteiten.

''Tata bekijkt hoe de Europese capaciteit kan worden herschikt en waar het Europese hoofdkantoor komt”, aldus Kamp. Tata Europa zetelt nu in Londen.

''Die besluiten liggen bij Tata. Maar de regering laat niet na onder de aandacht te brengen dat Tata Nederland het meest efficiënte, innovatieve bedrijf is met een zeer gunstige ligging."

Of Den Haag onderhandelt over IJmuiden als Europese hoofdvestiging, laat hij in het midden.

Dumping

De EU-ministers hebben grote zorgen over de sector, die wordt bedreigd door de verkoop onder de kostprijs ("dumping") van staal door met name China. Volgens Kamp zouden hier versneld maatregelen tegen moeten worden genomen.

Over welke stappen de beste zijn, is de EU echter verdeeld. De meeste lidstaten willen krachtige maatregelen, zoals boetes, maar een minderheid, waaronder Nederland, houdt die tegen omdat ze protectionistisch zouden zijn.

Kamp zei donderdag wel ''op grond van feiten" bereid te zijn zijn positie ''bij te sturen" om uit de impasse te komen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie