Commerzbank wil 9.600 arbeidsplaatsen schrappen

Commerzbank verwacht de komende jaren 9.600 banen te schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren.

Het bedrijf neemt daarbij afscheid van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten, maakt Commerzbank donderdag bekend.

Aan de andere kant ontstaan 2.300 nieuwe arbeidsplaatsen doordat de bank investeert en uitbreidt in markten waarin groei wordt verwacht. Het bedrijf benadrukt dat de plannen nog niet definitief zijn, omdat de raad van commissarissen zich er nog over moet buigen.

Speculatie

Omdat de afgelopen dagen al druk werd gespeculeerd op een groot banenverlies bij de op een na grootste financiële instelling van Duitsland, is toch besloten er nu al mee naar buiten te treden.

Commerzbank legt zich toe op dienstverlening aan consumenten en ondernemers, zowel aan kleine zelfstandigen als aan beursgenoteerde bedrijven. Het kapitaal dat nodig is om daarin te investeren, wordt vrijgespeeld door te snijden in de handelsactiviteiten.

De bank denkt efficiënter te kunnen werken door zo'n 80 procent van zijn processen te digitaliseren. Dat alles moet ertoe leiden dat de winstgevendheid tegen eind 2020 sterk is verbeterd.

Pijn

Op korte termijn doen de maatregelen wel pijn. Niet alleen bij het personeel, maar ook bij de aandeelhouders van de bank.

De kosten van de herstructurering, waarover nog overleg moet worden gevoerd met de ondernemingsraad en de vakbonden, worden geraamd op circa 1,1 miljard euro. Om dat te kunnen betalen wordt de betaling van dividend aan de aandeelhouders tot nader order stopgezet.

Afschrijvingen

Afschrijvingen op activiteiten die door de reorganisatie worden geraakt, komen uit op circa 700 miljoen euro. Dat bedrag zal in mindering worden gebracht op het resultaat in het derde kwartaal, dat mede daardoor op een verlies zal uitkomen.

Commerzbank moet daarnaast flink hogere kredietvoorzieningen treffen wegens de malaise in de scheepvaart. Voor heel 2016 wordt wel een kleine winst voorzien.

Lees meer over:
Tip de redactie