Van Gansewinkel en Shanks bereiken akkoord over fusie

De Britse afvaldienstverlener Shanks Group heeft een akkoord bereikt met Van Gansewinkel over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf.

De aandeelhouders van Van Gansewinkel ontvangen in totaal 366 miljoen euro in contanten van Shanks, maken de bedrijven donderdag bekend. Begin juli bereikten de ondernemingen al een principeakkoord.

Daarnaast krijgen ze een belang van 23,8 procent in het fusiebedrijf. De overname vertegenwoordigt zo een totale waarde van 562 miljoen euro. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door aandeel- en toezichthouders en wordt naar verwachting in december afgerond.

Vorig jaar werd Van Gansewinkel, dat actief is in Nederland en België, nog verkocht aan zijn schuldeisers. Daarmee werd de schuldenlast van het bedrijf aanzienlijk verkleind. Het bedrijf wist daardoor afgelopen jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

Banen

Eerder bleek al dat de fusie banen zal kosten. Van Gansewinkel-topman Marc Zwaaneveld kon donderdagochtend nog niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen er verdwijnen. Hij stelt wel dat het een ''relatief klein'' aantal banen zal zijn ten opzichte van de bijna achtduizend arbeidsplaatsen die de beide bedrijven nu bieden.

Zwaaneveld benadrukt de mogelijkheden voor het fusiebedrijf om te investeren in duurzame afvalverwerking, gericht op volledig hergebruik. Hij wees daarbij op de ambitie van de regering om de Nederlandse economie in 2050 volledig op herbruikbare grondstoffen te laten draaien.

Shanks Group is met circa 3.500 werknemers actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada. In het vorige boekjaar werd een omzet van ruim 800 miljoen euro behaald. Van Gansewinkel was vorig jaar met zo'n 4.350 werknemers goed voor een omzet van 945 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie