Lufthansa neemt Brussels Airlines helemaal over

Lufthansa lijft zijn Belgische branchegenoot Brussels Airlines geheel in. De Duitse luchtvaartmaatschappij nam in 2008 al een belang van 45 procent en bedong het recht om ook de resterende aandelen te kopen. Daarvan maakt zij nu gebruik.

Begin volgend jaar moet de deal beklonken zijn, liet Lufthansa woensdag weten. Over de voorwaarden gaat het bedrijf nog in gesprek met de overige aandeelhouders. Belgische media meldden eerder dat de overnameprijs mogelijk niet meer dan 2,6 miljoen euro zal bedragen.

Dat lage bedrag is het gevolg van een noodlening van 100 miljoen euro die Brussel Airlines in 2012 kreeg van de Duitse moedermaatschappij.

Destijds is afgesproken dat zolang die niet is afgelost, Lufthansa een zeer hoge korting krijgt als het de optie op het resterende belang besluit te lichten. Normaal gesproken zou de overnameprijs 150 miljoen euro bedragen.

Zacht prijsje

Van het genoemde noodkrediet staat nog een bedrag van 45 miljoen euro open. Dat wilde Brussels Airlines eind vorig jaar aflossen, maar dat zouden de Duitsers hebben geweigerd. Daardoor kunnen zij nu voor een zacht prijsje een winstgevend bedrijf met een vloot van een kleine vijftig vliegtuigen in handen krijgen.

Lufthansa wil Brussels Airlines naar verluidt integreren in Eurowings. Dat dochterbedrijf, dat voorheen met name binnenlandse vluchten verzorgde in Duitsland, wordt momenteel omgevormd tot een volwaardige prijsvechter.

Wat een en ander betekent voor het netwerk van 92 internationale bestemmingen dat Brussels Airlines nu nog aanbiedt vanaf Zaventem, is onduidelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie