IAG gaat nauwer samenwerken met Qatar Airways

De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG gaat nauwer samenwerken met zijn Arabische branchegenoot en grootaandeelhouder Qatar Airways. 

Dat maakte het moederbedrijf van onder meer British Airways (BA) en Iberia woensdag bekend.

Alle vluchten van BA en Qatar Airways tussen het Verenigd Koninkrijk en Doha komen te vallen onder een zogenoemde codeshareovereenkomst, wat onder meer inhoudt dat de kosten en baten worden gedeeld.

Aan beide kanten van de lijn worden de overstapmogelijkheden uitgebreid, ook doordat vluchtschema's voortaan gezamenlijk worden vastgesteld. Datzelfde geldt voor de ticketprijzen.

Het gezamenlijke routenetwerk dat vanaf eind oktober onder de samenwerking van BA en Qatar Airways valt, omvat meer dan zeventig bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De reiziger kan profiteren van betere aansluitingen en een ruimere keuze, zei topman Willie Walsh van IAG in een toelichting.

Oneworld

IAG en Qatar Airways werken al langer samen in de luchtvaartalliantie Oneworld. Begin vorig jaar nam de Golfmaatschappij bovendien een aandelenbelang in haar branchegenoot van 10 procent. Dat is sindsdien in etappes opgeschroefd naar circa 20 procent.

De laatste pluk aandelen kon Qatar Airways voor een relatief lage prijs aanschaffen, kort na het referendum waarin de Britse bevolking ervoor koos de Europese Unie de rug toe te keren.

De koers van IAG kwam door dat besluit flink onder druk. Meer samenwerking is een logisch gevolg van de nauwere financiële banden, aldus topman Akbar Al Baker.

Lees meer over:
Tip de redactie