De onrust in Turkije laat zich ook voelen bij reisorganisatie Thomas Cook. Het Britse bedrijf verkocht afgelopen zomer 4 procent minder zonvakanties dan een jaar eerder.

De doorgaans populaire Turkse badplaatsen waren uit de gratie, meldde Thomas Cook dinsdag.

Exclusief Turkije namen de boekingen wel met 8 procent toe, mede dankzij een sterke vraag naar reizen naar de Balearen en de Canarische Eilanden. Dat is in lijn met de verwachtingen, zei topman Peter Fankhauser. De reserveringen voor het komende winterseizoen houden volgens Thomas Cook gelijke tred met vorig jaar.

De reisorganisatie waarschuwde eerder dit jaar al dat zij flink last heeft van de toegenomen terreurdreiging in Europa. De mislukte couppoging in Turkije medio juli heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Met name in Duitsland en België zit de angst bij consumenten er goed in.

Behalve de boekingen stonden ook de prijzen deze zomer onder druk. Door te snijden in de capaciteit en scherp op de kosten te letten heeft Thomas Cook naar eigen zeggen de financiële gevolgen binnen de perken gehouden. De eerder uitgesproken winstprognose voor het boekjaar dat deze maand wordt afgesloten, is niet in gevaar.

Thomas Cook zette vorig jaar een streep onder een lange periode van verliezen, die het bedrijf eerder op de rand van de afgrond hadden gebracht. Het schreef voor het eerst sinds 2010 zwarte cijfers, hoewel het ook toen met tegenslagen kampte, zoals de crisis rond Griekenland en een bloedige aanslag in Tunesië.