Mediaconcern TMG wil in de jaren tot en met 2019 de kosten met in totaal 90 miljoen euro verlagen. Een flink deel van die besparing, 40 miljoen euro, moet al volgend jaar zijn behaald. 

Het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf en Sky Radio maakte de bezuinigingen dinsdag bekend.

TMG kondigde eind juli al kostenbesparende maatregelen aan. Het hoofdkantoor van dochterbedrijf Holland Media Combinatie (HMC) in Alkmaar wordt gesloten en op de verkoopafdelingen komen 75 banen te vervallen.

Concrete nieuwe stappen zijn dinsdag niet bekendgemaakt, maar zullen in de toekomst wel volgen. TMG schat dat de herstructurering tussen de 30 en 40 miljoen euro gaat kosten.

De plannen moeten leiden tot een flinke verbetering van de winstmarge (voor rente en belasting). Kwam die vorig jaar nog uit op 1,3 procent, in 2019 moet die boven de 10 procent liggen. Daarnaast wil TMG het digitale aandeel in de totale omzet tegen die tijd opgevoerd hebben tot meer dan een kwart. De aandeelhouders moeten er van op aan kunnen dat 35 procent van de operationele kasstroom als dividend wordt uitgekeerd.

Radio

Behalve reorganisaties moet ook samenwerking met Talpa op radiogebied tot betere resultaten leiden. De twee bedrijven kondigden eerder aan hun radiozenders onder één dak te brengen. Dat levert TMG dit jaar een eenmalige boekwinst op en zorgt voor een toename van de solvabiliteit. De directe bijdrage van Sky Radio aan de winst komt te vervallen, maar daar komt dividend van het nieuw op te richten bedrijf voor in de plaats.

MG wil daarnaast de balans verkleinen door sommige bezittingen te verkopen. Onderzocht wordt of het loont het eigen vastgoed te verkopen en vervolgens terug te huren. Een eerste analyse wijst uit dat de marktwaarde van het hoofdkantoor aan de basisweg in Amsterdam tussen de 60 en 80 miljoen euro ligt.

Het bedrijf praat beleggers en analisten dinsdagmiddag verder bij over zijn toekomstplannen. Die zullen in ieder geval puzzeldochter Keesing treffen. Daar ziet TMG ruimte voor verbetering van de efficiëntie, maar ook voor internationale uitbreiding. Dat moet de komende jaren tot een duidelijke verbetering van de winstgevendheid leiden.